Пропускане към основното съдържание

5 стъпки при регистриране на фирма

Тъй като съм голям почитател на Робин Шарма, ще си позволя да го цитирам още в началото: „Кризите съдържат изключителни възможности“. Кризата, породена от COVID – 19, причини много трудности за много бизнес сфери. Но точно във времена на кризи хрумват нови бизнес идеи и бизнес модели.

Ако имате идея и намерение да стартирате свой бизнес, тази статия ще Ви помогне. Постарах се кратко да очертая пътя, който трябва да извървите, за да регистрирате свое дружество.



1. Бизнес идея – избор на вида дейност и име на фирмата, правна форма. На първо място е дейността, която ще развивате. Т.е. преди да пристъпите към регистрацията, препоръчвам да имате ясна идея и бизнес план за близките поне 5 години. Можете да прочетете повече за изготвянето на бизнес план в блога ми.

Правната форма зависи от това, дали ще си сътрудничите с някой или ще ръководите сам. В България най-разпространения тип дружества са ЕООД и ООД. Какво означават съкращенията икаква е разликата? При ЕООД (Еднолично дружество с ограничена отговорност) собственик на капитала е едно лице, докато при ООД (Дружество с ограничена отговорност) собствениците са две или повече лица. Препоръчвам да се консултирате със счетоводител или адвокат, тъй като всеки тип дружество има специфики.

След като сте избрали и име на бъдещата си фирма, влезте в уеб сайта на Търговски регистър, за да проверите дали името е свободно и действайте нататък.

2. Подготовка на документите. Те са в зависимост от правната форма на дружеството, което ще основете. Ако сте решили да регистрирате ЕООД, трябва да подготвите Учредителен акт и Протокол-решение. За целта можете да ползвате услугите на адвокат, счетоводител или онлайн консултантска фирма, която да изготви двата необходими документи. Ако имате съдружник, ще е необходим Дружествен договор и Протокол на общото събрание. В тези първоначални документи се съдържа името на фирмата, нейната основна дейност, капитала, собствениците, седалището и, както и кой ще управлява дружеството. Попълват се и няколко декларации в Агенция по вписванията. Необходимо е да посетите и нотариус, който да завери част от документите. Не забравяйте документа си за самоличност.

3. Избор на банка, в която да откриете сметката за съхранение на капитала, позната още като набирателна сметка и внасяне на капитала. Въоръжете се с търпение и планирайте времето си, тъй като е възможно откриването на сметката да не се случи в рамките на един ден. Имайте предвид, че банките се подчиняват на много правила и регламенти и ще изискват подробна информация за бъдещата дейност на стартиращата фирма. В банката се представят документите за учредяване, документ за самоличност, попълват се формуляри, които предоставя банкера (искане за откриване на сметка, договор, въпросник за дейността и действителните собственици и др.). След като сметката е вече открита, се внася и учредителния капитал, който съответства на сумата, посочена в учредителния акт. Съгласно законодателството, минималният уставен капитал е 2 лева, но моят съвет е стартиращият капитал да е поне 100 лева. Трябва да предвидите още минимум 50 лева, в които се включва таксата за откриване на сметката, както и минимално салдо, което трябва да има като наличност. Докато сте в банката, направете и плащането на таксата за вписване към Агенция по вписванията. Платежният документ е един от важните при регистриране на фирмата.

4. Депозиране на документите в Агенция по вписванията (Протокол-решение, учредителен акт и т.н.) заедно с вносна бележка от банката за внесен капитал и платена такса към Агенция по вписванията. Подаването на документите за регистрация може да стане и по електронен път, като таксата вписване е по-ниска, а спестявате и време. Електронното подаване съответно изисква да имате електронен подпис. Предвид съвременната обстановка около COVID-19, а и не само, препоръчвам да имате електронен подпис – несъмнено ще Ви бъде от полза – за подписване на електронни документи, подаване на финансови отчети, достъп до електронните услуги, предлагани от институциите. Ще Ви бъде предоставено и заявление за регистрация, което трябва да попълните и подадете заедно с останалите документи. Обикновено срокът е до 3 работни дни – след този период фирмата Ви ще фигурира и в Търговския регистър, което означава, че можете да стартирате и своята дейност. Съветът ми е възможно най-скоро след като получите ЕИК (единен идентификационен код) на Вашето дружество, познат още като БУЛСТАТ, да обявите това обстоятелство и в НАП.

5. Откриване на банкова разплащателна сметка за дейността на дружеството. Това е момент, който не бива да подценявате, защото бизнес без банкова сметка днес не може да функционира. След като сте избрали обслужващата банка, изберете и Вашия банков консултант, който ще се грижи за това да сте информирани.

Това накратко са стъпките при откриване на фирма в България. На пазара има изобилие от консултанти, които могат да Ви съдействат. Препоръчвам да се насочите и към счетоводител, на който можете да се доверите. Преди всичко обаче разчитайте на себе си и развивайте смело своята бизнес идея!

Аз също оставам на разположение!

Ваша Саша J

Коментари

Популярни публикации от този блог

Електронната валута Bitcoin

Ако до скоро дебитните и кредитните карти бяха символ на напредъка в разплащанията, а електронното и мобилно банкиране съвършено постижение на технологиите, биткойн системата ще Ви се стори същинска революция! Да, наистина е така! Визията за биткойн е оптимистична, в нея няма централни регулатори, огромни комисиони и ограничения. Това е една система, създадена изцяло в полза на отделния човек, за да му спести време и разходи, а защо не и да го направи по-богат. Самата аз не обърнах особено внимание, когато активно се заговори за новото разплащателно средство. Но биткойн явлението вече е достатъчно разпространено и заслужава специално внимание в блога. След много анализи и събиране на информация от различни източници, реших да отсея най-важното и полезното за биткойн. Няма да се впускам в точните математически формули и алгоритми, чрез които се създава тази валута – обещавам! Само в ползите от биткойн и неговото ползване. И така: Какво представлява биткойн? – Биткойн е едновремен

Какво да имаме предвид, когато искаме да финансираме своя бизнес

Все по-рядко срещаме бизнес, който няма нужда от външна финансова подкрепа. Дори и да имаме достатъчно свободни средства, нужно ли е да използваме всички тях за финансиране на бизнес идеите си – създаване на нов продукт, реклама, закупуване на ново оборудване? Какви са финансовите решения, които можем да приложим? Кога искаме да финансираме и кога трябва? Отговорът се крие в правилен и навременен анализ, за който ще Ви дам насоки в следващите редове. 1.    Бизнес планът е в основата на успеха – Няма успех без ясна цел! Именно в бизнес плана поставяте целите на бизнеса си. Той ще Ви помогне, както в реализирането на Вашата идея, така и в плановете за бъдещото и развитие. Бизнес планът показва не само за какво ви е нужно финансирането, а и как ще бъде разпределено, какви бъдещи приходи ще донесе. 2.      Определете каква сума ще е необходима, за какво ще я ползвате. Преценете каква част от плануваната инвестиция можете да осигурите със собствени средства – Моят съвет е д

Защо на борсата има бикове и мечки?

Вече знаете що е то „ Wall Street “! Знаете също, че се използва като нарицателно на фондовата борса и финансовия пазар. В съзнанието на някои от вас, може би по спомени, изниква фигурата на бик, навел рога и готов за атака... Да , на прав път сте, такъв съществува и се намира точно на Wall Street! Днес ще поговорим за него, както и за още едно животно, което често се появява на борсата – мечката. Ще се запитате обаче какво търсят животни на пазара, кой ги е допуснал и защо. Дали пък не са талисмани на фондовата борса или някоя инвестиционна банка? Истината е, че това са определения, които характеризират състоянието и тренда на пазара, както и поведението на инвеститорите. Защо точно бик и мечка? Тези два внушителни представители на животинския свят са избрани според начина, по който нападат своите противници. Бикът – с рогата нагоре ( up) , мечката – удряйки с лапа надолу (down) ... Защото пазарът има Ups and Downs ! Ще започна с биковете – това са инвеститорите, к