Пропускане към основното съдържание

Електронната валута Bitcoin

Ако до скоро дебитните и кредитните карти бяха символ на напредъка в разплащанията, а електронното и мобилно банкиране съвършено постижение на технологиите, биткойн системата ще Ви се стори същинска революция! Да, наистина е така! Визията за биткойн е оптимистична, в нея няма централни регулатори, огромни комисиони и ограничения. Това е една система, създадена изцяло в полза на отделния човек, за да му спести време и разходи, а защо не и да го направи по-богат.
Самата аз не обърнах особено внимание, когато активно се заговори за новото разплащателно средство. Но биткойн явлението вече е достатъчно разпространено и заслужава специално внимание в блога.
След много анализи и събиране на информация от различни източници, реших да отсея най-важното и полезното за биткойн. Няма да се впускам в точните математически формули и алгоритми, чрез които се създава тази валута – обещавам! Само в ползите от биткойн и неговото ползване.
И така: Какво представлява биткойн? – Биткойн е едновременно електронна валута и система за разплащане, създадена през 2008г. Тя се генерира от хората! Да, точно така! Създава се от хората посредством компютърна мрежа, софтуерни програми, които следват математическа формула, за да се произвежда биткойн. Идеята на създателя ( Satoshi Nakamoto) е с възможно най-малко разходи да се произведе валута, напълно независеща от институции, която да се трансферира по електронен път. Неговата идея не само че се реализира, но и работи успешно!
Темата за електронни пари, криптовалути е особено актуална, тъй като голям обем от разплащанията са именно по електронни канали. Така че ако искате портфейлът Ви да „прелива“ от биткойни, ще Ви разочаровам – биткойн не съществува физически под формата на монети и банкноти. Но това не изключва удобството да имате виртуален портфейл, от който изпращате и където да съхранявате своите биткойни.
Какво би ни мотивирало да се разплащаме в биткойн? Ето това е същината на всяко финансово средство – защо да го използваме и колко ще ни струва!
1. Биткойн не подлежи на фалшифициране и не подлежи на контрол от никоя финансова институция. Затова често ще я срещнете като децентрализирана валута. Единственият документ, който регулира целия процес относно разплащането, търгуването и всичко, свързано с биткойн, е Биткойн протокол, достъпен за участниците в мрежата. Разбира се с развитието и популяризирането на тази система и електронна валута, ще се „напишат“ и други правила.
2. Когато плащаме с електронната валута не е необходим посредник, т.е. не е необходима банка. Отткук отпадат и всички такси и комисиони (или размерът им значително намалява), свързани с банковите преводи -  местни и международни. Именно поради тази причина моментът на създаване на биткойн се нарича революция!
3. Имаме бърз и лесен достъп. Не мислете, че разплащането с биткойн е трудно -  напротив. Осъществява се посредстом инсталирано приложение (портфейл) на мобилно устройство или PC, където въвеждате адреса на получателя и съответната сума, която искате да изпратите. Ако сте боравили с електронно или мобилно банкиране, много лесно ще се справите и с биткойн портфейла.
4. Плащането с биткойн е анонимно -  това ще рече, че когато изпращаме биткойни, въвеждаме не номер на сметка, а адрес на получателя (неговият адрес в мрежата). Всеки участник в мрежата е регистриран под формата на адрес и притежава уникален ключ, чрез който оперира.
5. Как да се сдобием с биткойн? – Да го „изкопаем“! Да, това е терминът, който се използва за генерирането на биткойн. Съществуват специални софтуери, създадени точно с тази цел -  да решават математически зададените алгоритми и по този начин в рамките на биткойн мрежата да „произвеждат“ валутата. Ако решите да си „изкопаете“ биткойни, може да се включите в някой от многото форуми за криптовалути, както и да прегледате видеа в www.youtube.com . Интернет прелива от информация по темата.
6. Биткойн се приема от много търговци и в Българиябавно, но славно този вид разплащане набира скорост и у нас. С помощта на coinmap.org откривате къде може да платите с биткойн и готово! Още една полезна връзка - http://btc-club.bg/ - тук също ще разберете кой приема биткойни било то за стоки или услуги.
Освен за разплащане, биткойн има и други приложения във финансовия свят. С него може да се търгува на борсата като се печели от голямата флуктуация в цената. Важно е да се знае, че цената на биткойн се променя много бързо (също като при акциите) и е добре да се ползват информационни източници, които дават актуалната стойност (пазарен курс). Купувате на ниска цена, продавате на висока – важно правило, за да се реализира печалба от търгуването с биткойн – Buy low, sell high.
Освен това тази виртуална валута е подходяща и за дългосрочно инвестиране, тъй като според прогнози на трейдъри и финансисти, делът на биткойн в общия обем разплащания ще нараства.
Въпреки, че в началото биткойн се е считал за валутата на скритата икономика, днес електронната валута се използва навсякъде по света с изключение на Северна Корея, Еквадор, Боливия и може би някои други малки държави с тоталитарни правителства. В България делът на този метод на плащане се увеличава – знак, че се движим в правилната посока на финансовата еволюция!
Ако статията ви е харесала и смятате, че е полезна за обогатяване на финансовата култура, споделете я. Благодаря!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Какво да имаме предвид, когато искаме да финансираме своя бизнес

Все по-рядко срещаме бизнес, който няма нужда от външна финансова подкрепа. Дори и да имаме достатъчно свободни средства, нужно ли е да използваме всички тях за финансиране на бизнес идеите си – създаване на нов продукт, реклама, закупуване на ново оборудване? Какви са финансовите решения, които можем да приложим? Кога искаме да финансираме и кога трябва? Отговорът се крие в правилен и навременен анализ, за който ще Ви дам насоки в следващите редове. 1.    Бизнес планът е в основата на успеха – Няма успех без ясна цел! Именно в бизнес плана поставяте целите на бизнеса си. Той ще Ви помогне, както в реализирането на Вашата идея, така и в плановете за бъдещото и развитие. Бизнес планът показва не само за какво ви е нужно финансирането, а и как ще бъде разпределено, какви бъдещи приходи ще донесе. 2.      Определете каква сума ще е необходима, за какво ще я ползвате. Преценете каква част от плануваната инвестиция можете да осигурите със собствени средства – Моят съвет е д

Защо на борсата има бикове и мечки?

Вече знаете що е то „ Wall Street “! Знаете също, че се използва като нарицателно на фондовата борса и финансовия пазар. В съзнанието на някои от вас, може би по спомени, изниква фигурата на бик, навел рога и готов за атака... Да , на прав път сте, такъв съществува и се намира точно на Wall Street! Днес ще поговорим за него, както и за още едно животно, което често се появява на борсата – мечката. Ще се запитате обаче какво търсят животни на пазара, кой ги е допуснал и защо. Дали пък не са талисмани на фондовата борса или някоя инвестиционна банка? Истината е, че това са определения, които характеризират състоянието и тренда на пазара, както и поведението на инвеститорите. Защо точно бик и мечка? Тези два внушителни представители на животинския свят са избрани според начина, по който нападат своите противници. Бикът – с рогата нагоре ( up) , мечката – удряйки с лапа надолу (down) ... Защото пазарът има Ups and Downs ! Ще започна с биковете – това са инвеститорите, к