Пропускане към основното съдържание

Три начина да изпратим пари в чужбина


Избрах тази тема, тъй като всеки от нас има близък, приятел или партньор в чужбина и поне веднъж се налага да изпрати средства извън страната. До скоро единствените начини бяха чрез банков превод и чрез системите за парични преводи като Western Union и MoneyGram, които бяха съпроводени с високи такси.
От няколко години обаче популярност придобиват и няколко нови платформи, плод на иновациите във финансовия сектор, които предоставят възможност да направим международен превод от България до всяка точка в света. Тези платформи са базирани изцяло online, като общото между тях е, че предоставят лесен начин за регистрация и се отличават с по-ниски такси и комисиони.
Ще Ви запозная с три начина да направите превод в чужбина, а Вие ще прецените кой от тях е удачен и изгоден за Вас.

Като практикуващ банкер, естествено започвам с международния банков превод. Това е най-познатия и разпространен начин, който до преди няколко години бе единствен. За да направите банков превод извън страната е необходимо да имате активна разплащателна сметка, наличност по нея, както и подробна информация за получателя, особено ако е извън Европейския съзюз, като пълно име на получателя, името и кода на банката, валута. Не е задължително сметката Ви да е във валутата, която изпращате, т.е. може да изпратите EUR (евро) или USD (щатски долар) от Ваша сметка в BGN (български лев). Убедена съм, че знаете как да захраните банковата си сметка, затова ще Ви спестя начините.
След като парите са в сметката Ви, начините да излъчите превода са два – на място във филиал на Банката или ползвайки електронно банкиране. Моят съвет е да ползвате електронното банкиране, тъй като ще спестите време, нерви и средства – всички банки обявяват по-ниски такси за преводи, извършени онлайн.
Много полезно ва Вас: От средата на месец декември 2019г. цените на международните преводи в EUR към страни от Европейското икономическо пространство са еквивалентни на таксата на междубанков превод. Пример: Изпращате 500 EUR на свой бизнес партньор (доставчик) в Италия. Таксата, която ще платите ако използвате електронно банкиране, е все едно правите левов превод от Ваша сметка в УниКредит Булбанк към сметка в ОББ, например. Ако изпращате USD обаче, имайте предвид, че таксата ще е по-висока – съветвам да я проверите в уеб сайта на обслужващата Ви банка, тъй като всички тарифи се публикуват официално. 

Paysera – вторият начин, с който избрах да Ви запозная. Това е международна платежна система,  особено предпочитана през последните 2-3 години. Нейната основна цел е да ни предостави възможност да се разплащаме, включително в чужбина. Регистрацията и откриването на сметка е напълно безплатно, а таксите са минимални - www.paysera.bg .
Както при банковия превод, и тук таксата, която ще платите, зависи от валутата, която изпращате. Преводът в EUR е със значително по-ниска такса.
Друга прилика с международния банков превод е, че можете да изберете какъв да бъде превода – стандартен или спешен. Paysera предлага и мобилно приложение, което осигурява на клиентите лесен достъп. Моят съвет е да разгледате уеб сайта на компанията, тъй като тя предлага и няколко други много актуални услуги, включително поддръжка на разплащателни сметки в много валути. Последвайте Paysera в LinkedIn, защото в профила се публикува много полезна информация. Дерзайте!

Трета, но не по-важност и приложимост, е платформата TransferWise – онлайн платформа за трансфер на средства. Както при Paysera, регистрацията е безплатна, а интерфейсът лесен и достъпен. Реквизитите, които се изискват са идентични с тези при банковия превод – сметка на получателя, валута, име на получателя. Системата дава възможност регистрацията да е на юридическо (фирма) или на физическо лице, като е необходимо и да се идентифицирате. Стартирайки сайта на TransferWise www.transferwise.com , можете предварително да се запознаете с таксите, които ще платите по превода, както и кога ще пристигне сумата при получателя. Времето, което отнема парите да се трансферират, обикновено е един работен ден. Голямо предимство, признавам!
Захранването на сметката става чрез банков трансфер от Ваша съществуваща сметка, което означава, че трябва да имате активна банкова сметка.

Надявам се, че добихте представа за възможностите да изпратите пари в чужбина. Начините наистина са доста, остава да изберете най-изгодния и сигурен за Вас!

Ваша Саша J

Коментари

Популярни публикации от този блог

Електронната валута Bitcoin

Ако до скоро дебитните и кредитните карти бяха символ на напредъка в разплащанията, а електронното и мобилно банкиране съвършено постижение на технологиите, биткойн системата ще Ви се стори същинска революция! Да, наистина е така! Визията за биткойн е оптимистична, в нея няма централни регулатори, огромни комисиони и ограничения. Това е една система, създадена изцяло в полза на отделния човек, за да му спести време и разходи, а защо не и да го направи по-богат. Самата аз не обърнах особено внимание, когато активно се заговори за новото разплащателно средство. Но биткойн явлението вече е достатъчно разпространено и заслужава специално внимание в блога. След много анализи и събиране на информация от различни източници, реших да отсея най-важното и полезното за биткойн. Няма да се впускам в точните математически формули и алгоритми, чрез които се създава тази валута – обещавам! Само в ползите от биткойн и неговото ползване. И така: Какво представлява биткойн? – Биткойн е едновремен

Какво да имаме предвид, когато искаме да финансираме своя бизнес

Все по-рядко срещаме бизнес, който няма нужда от външна финансова подкрепа. Дори и да имаме достатъчно свободни средства, нужно ли е да използваме всички тях за финансиране на бизнес идеите си – създаване на нов продукт, реклама, закупуване на ново оборудване? Какви са финансовите решения, които можем да приложим? Кога искаме да финансираме и кога трябва? Отговорът се крие в правилен и навременен анализ, за който ще Ви дам насоки в следващите редове. 1.    Бизнес планът е в основата на успеха – Няма успех без ясна цел! Именно в бизнес плана поставяте целите на бизнеса си. Той ще Ви помогне, както в реализирането на Вашата идея, така и в плановете за бъдещото и развитие. Бизнес планът показва не само за какво ви е нужно финансирането, а и как ще бъде разпределено, какви бъдещи приходи ще донесе. 2.      Определете каква сума ще е необходима, за какво ще я ползвате. Преценете каква част от плануваната инвестиция можете да осигурите със собствени средства – Моят съвет е д

Защо на борсата има бикове и мечки?

Вече знаете що е то „ Wall Street “! Знаете също, че се използва като нарицателно на фондовата борса и финансовия пазар. В съзнанието на някои от вас, може би по спомени, изниква фигурата на бик, навел рога и готов за атака... Да , на прав път сте, такъв съществува и се намира точно на Wall Street! Днес ще поговорим за него, както и за още едно животно, което често се появява на борсата – мечката. Ще се запитате обаче какво търсят животни на пазара, кой ги е допуснал и защо. Дали пък не са талисмани на фондовата борса или някоя инвестиционна банка? Истината е, че това са определения, които характеризират състоянието и тренда на пазара, както и поведението на инвеститорите. Защо точно бик и мечка? Тези два внушителни представители на животинския свят са избрани според начина, по който нападат своите противници. Бикът – с рогата нагоре ( up) , мечката – удряйки с лапа надолу (down) ... Защото пазарът има Ups and Downs ! Ще започна с биковете – това са инвеститорите, к