Пропускане към основното съдържание

Рисковото финансиране (Venture capital) – шанс за стартиращите компании с потенциал


В статията „Как да финансираме своя бизнес“ основният фокус бе върху банковото кредитиране... Какво обаче се случва със стартираща компания, която няма история зад себе си, няма финансова информация, която да бъде анализирана, но има голям потенциал за растеж? Притежава перфектно изготвен бизнес план със заложени стратегии за развитие и разбира се конкурентен продукт (услуга), но не разполага с достатъчно финансови средства за реализация на своя проект.
Търговските банки в страната са особено предпазливи и чувствителни, когато става въпрос за нова, тепърва започваща своята дейност компания. Ако склонят да дадат своята финансова подкрепа, това се случва с предоставяне на обезпечение и още куп допълнителни условия.

Във финансовия свят съществуват алтернативи за финансиране, които обаче все още не са достатъчно разпространени у нас, като краудфъндинг (crowdfunding), пиър-ту-пиър  и рисковото финансиране (venture capital). Ще се фокусирам върху Venture capital, който всъщност е алтернатива на външно финансиране. В останалите европейски страни достъпът и информацията за този тип финансиране значително ни превъзхождат, но въпреки това и в България бизнесът отправя поглед към този тип финансови иновации.

Моята любима Investopedia определя понятието venture capital (рисково финансиране) като финансиране, което инвеститори предоставят на стартиращи (или малки) компании, които притежават дългосрочен потенциал за развитие и разбира се добра бизнес идея. Тази дефиниция според мен най-точно и ясно описва понятието. Инвеститори са специализирани фондове или отделни лица, наричани още „бизнес ангели“ (business angels).

   Защо се нарича рисково? - Защото инвеститорът, този, който предоставя финансирането, е носител на целия риск – пазарен, технологичен, финансов и управленски. Като паралел - при банковото кредитиране, банката е носител само на финансовия риск, т.е. дали фирмата ще може да покрива плащаният по предоставения заем. Рисково е и защото при този вид финансиране няма обезпечение, което да гарантира при неуспех на проекта/инвестицията (както е например при банковия кредит – ипотека върху недвижим имот, залог върху бъдещи вземания и т.н.). Средствата в рисковите фондове се набират предимно от фондации, чуждестранни компании, банки, пенсионни фондове, застрахователни дружества., богати лица. Това са инвеститорите вув фонда за рисково финансиране. Ще онагледя с помощта на схемата, как се осъществява разпределението на средствата. Разбира се ключова роля има мениджърът на рисковия фонд.


   Апетитна хапка за рисковите инвеститори са амбициозните идеи на малки или стартиращи фирми, които имат потенциал за успех, растеж, възвръщаемост на инвестицията, иновативен продукт. Обикновено това са малки компании, които оперират в сферата на технологиите и иновациите, често и фармацевтичната индустрия -  сектори с бъдеще.

 Каква цена плаща бизнеса за предоставеното му финансиране? - Какво получава в замяна на средствата си венчър капиталиста? Получава дял от фирмата -  става съдружник в нея. Тук ролята на адвоката е много важна. За да не бъде собственикът ощетен, трябва внимателно да се прегледат условията, поставени от рисковия фонд. Водещата цел на инвеститора обаче не е пълен контрол над фирмата, а максимизиране на печалбата, т.е. реализираните приходи значително да превишават неговата инвестиция. В този случай е налице възвръщаемост, печалба, работеща идея (продукт), доволни съдружници. Няма да навлизам подробно във фазите на Venture финансирането, тъй като смятам, че за Вас по-важни са предимствата на този вид финансов стимул.

Предимства:

  • Бизнесът получава финансиране за реализацията на своята идея (проект);
  • Споделен риск;
  • Подпомагане в процесите – мениджмънт, know-how, show-how, подбор на персонал и намеса в други важни звена на фирмата;
  • Използване на мрежата от контакти на инвеститора – достъп до подходяща бизнес среда;
  • Повишаване авторитета на новата компания;

Като недостатък ще изтъкна загубата на автономност при вземане на решения във фирмата. Този недостатък би могъл да се компенсира, както споменах, с правилното консултиране от страна на юристите, които взимат участие в процеса. Те трябва да изготвят договора между фирмата и рисковата компания в полза и на двете страни.

Как една компания би могла да привлече рисков капитал?

Първата стъпка към този вид финансова помощ е перфектният бизнес план! Неговата роля не трябва да бъде пренебрегвана, тъй като той е в основата на всеки бизнес, било то малък или стартиращ (особено стартиращ). Без бизнес план няма как идеята или продуктът да бъдат представени или казано по друг начин – той е визитката на проекта (идеята).

Шансовете да се получи финансиране се увеличават и ако предприемачите са запознати с всички възможности, разполагат с информация и разбира се проявяват проактивност. Вземайки решение за създаване и развиване на собствен бизнес, инициативата е в техните ръце. Без колебание трябва да се ползват всички комуникационни канали, за да достигне "посланието" до потенциалните рискови инвеститори. Бизнес форумите и търговските изложения са подходящото място да се осъществи контакт с тях. В България съществува организация точно с такава цел – да популяризира този вид финансиране и едновременно с това работи за създаване на по-добра бизнес среда. Това е Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA).


Освен проактивност и блестящ бизнес план, налице трябва да е и иновативната идея/ продукт, който ще се реализира. Фондът би одобрил проект с голям потенциал, конкурентен и с голям пазар пред себе си, собствена производствена технология и атрактивен бизнес модел.  Или казано по друг начин – фондовете за рискови инвестиции подкрепят тези компании и техните проекти, в които виждат потенциал и възвръщаемост.

Това, към което се стреми рисковият инвеститор, е печалба. Неговата цел съвпада и с целта на предприемача, а когато всички средства и усилия са съсредоточени в една посока, успехът е сигурен. Ако имате свой проект, в чийто положителен резултат сте убедени, рискувайте и се свържете с потенциалните инвеститори! Не губите. :)

Ако статията Ви е харесала и смятате, че би била полезна и за Ваши приятели, колеги и партньори, споделете я. Нека повече хора се запознаят с интересните факти от света на финансите.

Ваша, 
Саша :)

Коментари

  1. Я благодарю г-на Педро за помощь в приобретении ипотечной ссуды VA. Было здорово получить ссуду в размере 900 000 долларов США от этого кредитора. Меня зовут Красимир Тодор, я бельгиец. Я получил ссуду от этого авторитетного кредитора 20 ноября 2019 года, и я хочу быстро использовать это средство, чтобы сообщить всем здесь, что вы можете получить любой ссуду у этой надежной кредитной компании. Найти ссудодателя VA непросто, и он должен быть рекомендован Департаментом по делам ветеранов. Г-н Педро предоставит вам ссуды под низкие проценты в размере 2% и очень быстро. Получите кредиты по электронной почте: pedroloanss@gmail.com /
    Текст в WhatsApp: +18632310632

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Електронната валута Bitcoin

Ако до скоро дебитните и кредитните карти бяха символ на напредъка в разплащанията, а електронното и мобилно банкиране съвършено постижение на технологиите, биткойн системата ще Ви се стори същинска революция! Да, наистина е така! Визията за биткойн е оптимистична, в нея няма централни регулатори, огромни комисиони и ограничения. Това е една система, създадена изцяло в полза на отделния човек, за да му спести време и разходи, а защо не и да го направи по-богат. Самата аз не обърнах особено внимание, когато активно се заговори за новото разплащателно средство. Но биткойн явлението вече е достатъчно разпространено и заслужава специално внимание в блога. След много анализи и събиране на информация от различни източници, реших да отсея най-важното и полезното за биткойн. Няма да се впускам в точните математически формули и алгоритми, чрез които се създава тази валута – обещавам! Само в ползите от биткойн и неговото ползване. И така: Какво представлява биткойн? – Биткойн е едновремен

Какво да имаме предвид, когато искаме да финансираме своя бизнес

Все по-рядко срещаме бизнес, който няма нужда от външна финансова подкрепа. Дори и да имаме достатъчно свободни средства, нужно ли е да използваме всички тях за финансиране на бизнес идеите си – създаване на нов продукт, реклама, закупуване на ново оборудване? Какви са финансовите решения, които можем да приложим? Кога искаме да финансираме и кога трябва? Отговорът се крие в правилен и навременен анализ, за който ще Ви дам насоки в следващите редове. 1.    Бизнес планът е в основата на успеха – Няма успех без ясна цел! Именно в бизнес плана поставяте целите на бизнеса си. Той ще Ви помогне, както в реализирането на Вашата идея, така и в плановете за бъдещото и развитие. Бизнес планът показва не само за какво ви е нужно финансирането, а и как ще бъде разпределено, какви бъдещи приходи ще донесе. 2.      Определете каква сума ще е необходима, за какво ще я ползвате. Преценете каква част от плануваната инвестиция можете да осигурите със собствени средства – Моят съвет е д

Защо на борсата има бикове и мечки?

Вече знаете що е то „ Wall Street “! Знаете също, че се използва като нарицателно на фондовата борса и финансовия пазар. В съзнанието на някои от вас, може би по спомени, изниква фигурата на бик, навел рога и готов за атака... Да , на прав път сте, такъв съществува и се намира точно на Wall Street! Днес ще поговорим за него, както и за още едно животно, което често се появява на борсата – мечката. Ще се запитате обаче какво търсят животни на пазара, кой ги е допуснал и защо. Дали пък не са талисмани на фондовата борса или някоя инвестиционна банка? Истината е, че това са определения, които характеризират състоянието и тренда на пазара, както и поведението на инвеститорите. Защо точно бик и мечка? Тези два внушителни представители на животинския свят са избрани според начина, по който нападат своите противници. Бикът – с рогата нагоре ( up) , мечката – удряйки с лапа надолу (down) ... Защото пазарът има Ups and Downs ! Ще започна с биковете – това са инвеститорите, к