Пропускане към основното съдържание

Защо на борсата има бикове и мечки?

Вече знаете що е то „Wall Street“! Знаете също, че се използва като нарицателно на фондовата борса и финансовия пазар. В съзнанието на някои от вас, може би по спомени, изниква фигурата на бик, навел рога и готов за атака... Да, на прав път сте, такъв съществува и се намира точно на Wall Street!
Днес ще поговорим за него, както и за още едно животно, което често се появява на борсата – мечката. Ще се запитате обаче какво търсят животни на пазара, кой ги е допуснал и защо. Дали пък не са талисмани на фондовата борса или някоя инвестиционна банка? Истината е, че това са определения, които характеризират състоянието и тренда на пазара, както и поведението на инвеститорите.
Защо точно бик и мечка? Тези два внушителни представители на животинския свят са избрани според начина, по който нападат своите противници. Бикът – с рогата нагоре (up), мечката – удряйки с лапа надолу (down)... Защото пазарът има Ups and Downs!
Ще започна с биковете – това са инвеститорите, които очакват възход на пазара, увеличаване цените на акциите и съответно висока възвръщаемост (печалба), както и активно търгуване. Това са оптимистите на борсата. Техният пазар се нарича „бичи“.
Какво се наблюдава на „бичия“ пазар? Чисто технически, той настъпва, когато трендът на пазара е положителен с най-малко 20% за определен период от време. Може би вече се досещате - наблюдава се положителна атмосфера, ръст на икономиката, ръст в цените на ценните книжа, увеличава се обема на новоиздадени книжа, както и търговията с тях. Тук биковете се чувстват в свои води и могат съзнателно да инвестират в повече акции с висока възвръщаемост.
Когато обаче настъпи промяна в тренда на пазара, настъпва времето на другия тип инвеститори – мечките. Те са на противоположния полюс -  смятат, че цените ще падат и ще доведат до застой. В този момент („мечи“ пазар) се наблюдава реален спад в цените на акциите, слабо представяне на икономиката, влошена пазарна обстановка. Обикновено трейдърите пренасочват инвестициите си от акции в по-нискорискови ценни книжа, докато настъпи покачване на пазара и сътветно на цените.
Кога печелят биковете? Естествено при покачващ се пазар! Мечките – обратно. Има някои техники, които се използват при двата пазара, ще ви загатна за т.нар. „къса продажба“. Но..., за нея в някой от следващите коментари.
И биковете, и мечките анализират и прогнозират тенденциите на борсата. Внимават, информират се, проучват. Всъщност при правилно наблюдение на пазара и правилно тълкуване на знаците, които той ни дава, може да се направи прогноза и стратегия, която да е приложима и печеливша.
Важно е да запомним две неща: Да купуваме на мечи пазар (когато цените са ниски) и да продаваме на бичи (когато цените са високи)! И... Риск винаги съществува!  

Коментари

Популярни публикации от този блог

Електронната валута Bitcoin

Ако до скоро дебитните и кредитните карти бяха символ на напредъка в разплащанията, а електронното и мобилно банкиране съвършено постижение на технологиите, биткойн системата ще Ви се стори същинска революция! Да, наистина е така! Визията за биткойн е оптимистична, в нея няма централни регулатори, огромни комисиони и ограничения. Това е една система, създадена изцяло в полза на отделния човек, за да му спести време и разходи, а защо не и да го направи по-богат. Самата аз не обърнах особено внимание, когато активно се заговори за новото разплащателно средство. Но биткойн явлението вече е достатъчно разпространено и заслужава специално внимание в блога. След много анализи и събиране на информация от различни източници, реших да отсея най-важното и полезното за биткойн. Няма да се впускам в точните математически формули и алгоритми, чрез които се създава тази валута – обещавам! Само в ползите от биткойн и неговото ползване. И така: Какво представлява биткойн? – Биткойн е едновремен

Какво да имаме предвид, когато искаме да финансираме своя бизнес

Все по-рядко срещаме бизнес, който няма нужда от външна финансова подкрепа. Дори и да имаме достатъчно свободни средства, нужно ли е да използваме всички тях за финансиране на бизнес идеите си – създаване на нов продукт, реклама, закупуване на ново оборудване? Какви са финансовите решения, които можем да приложим? Кога искаме да финансираме и кога трябва? Отговорът се крие в правилен и навременен анализ, за който ще Ви дам насоки в следващите редове. 1.    Бизнес планът е в основата на успеха – Няма успех без ясна цел! Именно в бизнес плана поставяте целите на бизнеса си. Той ще Ви помогне, както в реализирането на Вашата идея, така и в плановете за бъдещото и развитие. Бизнес планът показва не само за какво ви е нужно финансирането, а и как ще бъде разпределено, какви бъдещи приходи ще донесе. 2.      Определете каква сума ще е необходима, за какво ще я ползвате. Преценете каква част от плануваната инвестиция можете да осигурите със собствени средства – Моят съвет е д