Пропускане към основното съдържание

„Купувай, задържай и се моли“ или защо инвестирането не е за всеки?


Когато става въпрос за инвестиране и инвестиции, няма глупави въпроси! Затова: Какво представлява инвестирането? – Отговорът: Да накараш парите ти да работят за теб! Определено се вдъхнових от Робърт Кийосаки и неговия наръчник по инвестиране. Той представя инвестирането по много интересен начин и именно това ме провокира да напиша материала, който сега стои пред Вас. Всъщност инвестирането е голяма доза ментална настройка, комбинация от опит, знания и ... пари, разбира се.
Не си представяйте инвестирането само като покупка на ценни книжа (знам, че това изниква първо в съзнанието Ви). Инвестирането има много лица – инвестиране в знания, обучение, недвижими имоти, редки метали, хора... То означава различни неща за различните хора. Но аз ще се насоча към този тип инвестиране, който има пряко финансово изражение.
Общоприето е схващането, че инвестирането носи голяма доходност, сигурност. Има и твърдение на другия полюс – инвестирането е рисковано, опасно и ... за професионалисти. Истината е някъде по средата, както често обичаме да казваме. Аз самата стигнах до извода, че инвестирането не е за всеки и преди да се предприеме това отговорно и осъзнато действие, трябва да сме наясно с някои основни моменти:

1. Най-трудният избор – в какво да инвестираме? – Това е въпросът, който всеки потенциален инвеститор си задава. Акции, облигации, злато, недвижими имоти... Всички изброени са инвестиции, доказали се печеливши във времето. Акциите носят голям доход, облигациите от своя страна са по-сигурни. Златото – на него ще отделя специално внимание в някоя от следващите теми, тъй като то е „вечен доход“. Недвижимите имоти също са привлекателни за мнозина. Интересно е разграничението, което Робърт Кийосаки прави – инвестиционните инструменти са ценните книжа и взаимните фондове, а реалните инвестиции – недвижимите имоти, стоки, антики, монети и др.

2. Дългосрочно Vs Краткосрочно – Важно е да се знае, че инвестицията не носи възвръщаемост на момента. Много ключова част е планирането -  да направим план на финансовото си състояние в бъдещ момент (колко искаме да спечелим и какви финансови средства имаме на разположение). Затова обикновено инвестирането е по-скоро дългосрочен процес.

3. Контрол над емоциите и ментална настройка – Победата над емоциите е огромно постижение за всеки инвеститор, запомнете го. Запазване на самообладание ако губите или печелите е ключов момент. Истинският инвеститор не се привързва към даден инвестиционен продукт, той действа и мисли комбинативно, за да постигне целта си. Много ми допадат думите на Кийосаки – „Инвестирането започва и свършва с поемането на контрола над нас самите“. 

4. Колко „страшен“ е рискът? – Бъдете готови да приемете и двете ситуации – когато губите и, когато печелите. Тук рискът се състои в това да изгубим средствата, които сме инвестирали. Величината „риск“ е променлива - зависи и от това в какви финансови инструменти и активи е инвестицията. Ако сте склонни да поемете по-малък риск, трябва да се задоволите и с по-малка възвръщаемост (печалба). Затова предупреждавам: Инвестирането не е за тези, които не обичат риска! 

5. На крачка от успешната инвестиция – Пътят до реализирането на успешна инвестиция не е кратък, не е и лесен. Освен изброените по-горе моменти, обърнете внимание на терминологията, проучете внимателно процеса, разликата между финансов инструмент и актив. За да е успешна една инвестиция, тя трябва да е под формата на портфолио – желателно е средствата, предвидени за инвестиране да се разпределят в няколко посоки. Кои ще са те, избирате вие. Популярна е комбинацията акции – облигации – така се „омекотява“ риска и се разчита на печалбата от акциите. Именно облигациите са носители на относителна сигурност. Една добра възможност са и взаимните фондове, за които ще намерите информация в блога.

6. Притежавате ли изследователски дух? – Може и да ви се струва странен въпроса. За да бъде един инвеститор успешен и в крак с времето, трябва да изследва, да следи – цените на акциите, рейтингите на компаниите, представянето на различните сектори. Бъдете подготвени да следите и световните информационни сайтове, а на нощното ви шкафче трябва да присъстват редица наръчници по инвестиране.

След прочетеното би трябвало да сте наясно дали инвестирането е за вас! Само по себе си то е страст, приключение, знания и усет. Когато се комбинират, всичко се подрежда. А докато натрупате солидна сума, която да инвестирате, следете моя блог и трупайте знания! 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Електронната валута Bitcoin

Ако до скоро дебитните и кредитните карти бяха символ на напредъка в разплащанията, а електронното и мобилно банкиране съвършено постижение на технологиите, биткойн системата ще Ви се стори същинска революция! Да, наистина е така! Визията за биткойн е оптимистична, в нея няма централни регулатори, огромни комисиони и ограничения. Това е една система, създадена изцяло в полза на отделния човек, за да му спести време и разходи, а защо не и да го направи по-богат. Самата аз не обърнах особено внимание, когато активно се заговори за новото разплащателно средство. Но биткойн явлението вече е достатъчно разпространено и заслужава специално внимание в блога. След много анализи и събиране на информация от различни източници, реших да отсея най-важното и полезното за биткойн. Няма да се впускам в точните математически формули и алгоритми, чрез които се създава тази валута – обещавам! Само в ползите от биткойн и неговото ползване. И така: Какво представлява биткойн? – Биткойн е едновремен

Защо на борсата има бикове и мечки?

Вече знаете що е то „ Wall Street “! Знаете също, че се използва като нарицателно на фондовата борса и финансовия пазар. В съзнанието на някои от вас, може би по спомени, изниква фигурата на бик, навел рога и готов за атака... Да , на прав път сте, такъв съществува и се намира точно на Wall Street! Днес ще поговорим за него, както и за още едно животно, което често се появява на борсата – мечката. Ще се запитате обаче какво търсят животни на пазара, кой ги е допуснал и защо. Дали пък не са талисмани на фондовата борса или някоя инвестиционна банка? Истината е, че това са определения, които характеризират състоянието и тренда на пазара, както и поведението на инвеститорите. Защо точно бик и мечка? Тези два внушителни представители на животинския свят са избрани според начина, по който нападат своите противници. Бикът – с рогата нагоре ( up) , мечката – удряйки с лапа надолу (down) ... Защото пазарът има Ups and Downs ! Ще започна с биковете – това са инвеститорите, к

Какво да имаме предвид, когато искаме да финансираме своя бизнес

Все по-рядко срещаме бизнес, който няма нужда от външна финансова подкрепа. Дори и да имаме достатъчно свободни средства, нужно ли е да използваме всички тях за финансиране на бизнес идеите си – създаване на нов продукт, реклама, закупуване на ново оборудване? Какви са финансовите решения, които можем да приложим? Кога искаме да финансираме и кога трябва? Отговорът се крие в правилен и навременен анализ, за който ще Ви дам насоки в следващите редове. 1.    Бизнес планът е в основата на успеха – Няма успех без ясна цел! Именно в бизнес плана поставяте целите на бизнеса си. Той ще Ви помогне, както в реализирането на Вашата идея, така и в плановете за бъдещото и развитие. Бизнес планът показва не само за какво ви е нужно финансирането, а и как ще бъде разпределено, какви бъдещи приходи ще донесе. 2.      Определете каква сума ще е необходима, за какво ще я ползвате. Преценете каква част от плануваната инвестиция можете да осигурите със собствени средства – Моят съвет е д