Пропускане към основното съдържание

Споделеното финансиране

Внимание! Тази статия може коренно да промени представите ти за финансовия свят! Да, във времена, когато Интернет пространството и социалните мрежи активно присъстват в ежедневието ни, пазаруваме само с един клик на мишката, управляваме банковите си сметки чрез мобилния телефон, защо да не получим и кредит on-line.
Не става въпрос обаче за бързите кредити, чиито реклами непрестанно ни заливат по всички възможни канали. Става дума за един по специфичен начин на кредитиране – peer to peer lending или т.нар. „споделено финансиране“.
Този вид кредитиране е плод на иновациите във финансовия свят – fintech, заражда се като идея и се реализира в САЩ преди повече от 10 години /след Глобалната икономическа криза от 2007г./, следвани от Германия, UK, Франция, Холандия и други европейски страни, а от 2016г. печели популярност и в България.
Интересното е, че когато започнах да събирам впечатление за споделеното финансиране, открих доста отзиви от хора в страната. Това от своя страна означава, че хората и бизнеса вече са отворени към новите финансови услуги и активно се възползват.А ето какво представлява самия процес:

1.     Как се кандидатства?  

Чисто физически peer to peer кредитирането се осъществява посредством on-line платформа, където се “срещат“ хора /физически лица и бизнес/, които търсят финансиране и други, които предлагат финансиране /инвеститори, кредитори/. Всъщност схемата е много ясна и лесна за всички участници, а ценовите условия са така формирани, че всички да са доволни. Например ако аз имам нужда от 1500 лева, за да си платя курс по италиански език, откривам компаниите /кредиторите/, които предлагат тази услуга с помощта на Google. Самите платформи са с много добър интерфейс, лесни за достъпване и регистрация. Регистрацията е под формата на въпросник, който помага за определяне на моя рисков профил – възраст, професия, месторабота, семейно положение и т.н.
Какво се случва от другата страна – там са хората, които “предлагат“ своите спестени/ свободни пари срещу лихва, която им носи доходност. Всъщност при одобрение на моя профил, целта, за която ще ползвам искания кредит, 1500-те лева ще получа от други хора, участници в платформата. Или казано накратко: те ще ме кредитират. Аз ще плащам лихва по кредита, а те ще получават лихва за доходност.Всички са доволни!

2.     Таксите и лихвените проценти

В уеб сайтовете на p2p компаниите и платформите често ще срещнете информация, че лихвеният процент и таксите са по-ниски в сравнение с тези на банките. Може би за някои клиенти ще е така, за други не. Истината е, че условията, като лихвен процент и такса, зависят от профила на клиента – ако имаш постоянен месечен доход, добра кредитна история, шансът да получиш  нисък лихвен процент по искания кредит е голям. И все пак не очаквайте свръх ниски стойности на лихвата по кредитите. На фона на конкурентната среда, бих казала, че в зависимост от профила на всеки дори се доближават до пазарните стойности, тези, предлагани от търговските банки.
За удобство всяка от р2р платформите разполага с калкулатор на своя сайт, който дава представа каква е цената на кредита, примерен погасителен план, срок. Сумите, които се предоставят за физическите лица са в рамките до 30 000 лв., а за бизнеса са в по-голям диапазон.Пак напомням, че този вид кредитиране не е от типа на бързите кредити. Тук скоринга е доста по-суров и ако аз имам лоша кредитна история, шансът да получа кредит е никакъв.

3.     Не ми трябва кредит! Имам спестявания и искам да инвестирам!

Това е и втората възможност, която предоставя Peer to Peer lending. Тя е за хората, които имат свободни средства, искат да ги вложат (инвестират) и естествено да натрупат доходност.
Инвестицията е в протребителски/бизнес кредити на хора или фирми с добър рисков профил, а доходността от инвестицията идва от лихвата, която кредитополучателя плаща по кредита. Мимималната сума, която може да се инвестира обикновено е 100 лева и не е съпроводено с такси. Рискът тук е както при всички инвестиции във финансови инструменти – можеш да изгубиш инвестираната сума. Това се случва при неплащане на кредита. Някои платформи, предлагащи споделено финансиране, имат зад себе си финансови институции, които гарантират инвестираните суми и това е голям плюс и съществено конкурентно преидмство.Ако искате по-висока доходност, предоставяте средствата си на кредитоискател, който има по-рисков профил и съответно ще плаща по-висока лихва по отпуснатия кредит. Но поемате и сериозен риск.Важно е да спомена, че нито една от страните – тези, които търсят финансиране и тези, които предлагат своите средства, не знаят кой стои насреща. Целият процес се контролира online.Цялото проучване, което направих, беше много интересно! Платформите, които предлагат споделеното финансиране, са изключително клиентски ориентирани! Но... За мен нищо не може да замени личния контакт!Ако статията представлява интерес, пишете ми! 

Ваша Саша J

Коментари

Популярни публикации от този блог

Електронната валута Bitcoin

Ако до скоро дебитните и кредитните карти бяха символ на напредъка в разплащанията, а електронното и мобилно банкиране съвършено постижение на технологиите, биткойн системата ще Ви се стори същинска революция! Да, наистина е така! Визията за биткойн е оптимистична, в нея няма централни регулатори, огромни комисиони и ограничения. Това е една система, създадена изцяло в полза на отделния човек, за да му спести време и разходи, а защо не и да го направи по-богат. Самата аз не обърнах особено внимание, когато активно се заговори за новото разплащателно средство. Но биткойн явлението вече е достатъчно разпространено и заслужава специално внимание в блога. След много анализи и събиране на информация от различни източници, реших да отсея най-важното и полезното за биткойн. Няма да се впускам в точните математически формули и алгоритми, чрез които се създава тази валута – обещавам! Само в ползите от биткойн и неговото ползване. И така: Какво представлява биткойн? – Биткойн е едновремен

Какво да имаме предвид, когато искаме да финансираме своя бизнес

Все по-рядко срещаме бизнес, който няма нужда от външна финансова подкрепа. Дори и да имаме достатъчно свободни средства, нужно ли е да използваме всички тях за финансиране на бизнес идеите си – създаване на нов продукт, реклама, закупуване на ново оборудване? Какви са финансовите решения, които можем да приложим? Кога искаме да финансираме и кога трябва? Отговорът се крие в правилен и навременен анализ, за който ще Ви дам насоки в следващите редове. 1.    Бизнес планът е в основата на успеха – Няма успех без ясна цел! Именно в бизнес плана поставяте целите на бизнеса си. Той ще Ви помогне, както в реализирането на Вашата идея, така и в плановете за бъдещото и развитие. Бизнес планът показва не само за какво ви е нужно финансирането, а и как ще бъде разпределено, какви бъдещи приходи ще донесе. 2.      Определете каква сума ще е необходима, за какво ще я ползвате. Преценете каква част от плануваната инвестиция можете да осигурите със собствени средства – Моят съвет е д

Защо на борсата има бикове и мечки?

Вече знаете що е то „ Wall Street “! Знаете също, че се използва като нарицателно на фондовата борса и финансовия пазар. В съзнанието на някои от вас, може би по спомени, изниква фигурата на бик, навел рога и готов за атака... Да , на прав път сте, такъв съществува и се намира точно на Wall Street! Днес ще поговорим за него, както и за още едно животно, което често се появява на борсата – мечката. Ще се запитате обаче какво търсят животни на пазара, кой ги е допуснал и защо. Дали пък не са талисмани на фондовата борса или някоя инвестиционна банка? Истината е, че това са определения, които характеризират състоянието и тренда на пазара, както и поведението на инвеститорите. Защо точно бик и мечка? Тези два внушителни представители на животинския свят са избрани според начина, по който нападат своите противници. Бикът – с рогата нагоре ( up) , мечката – удряйки с лапа надолу (down) ... Защото пазарът има Ups and Downs ! Ще започна с биковете – това са инвеститорите, к