Пропускане към основното съдържание

5 лесни стъпки в управление на месечния бюджет




Поредната тема-предизвикателство! С тази статия отговарям на запитванията, които мнозина от вас ми отправиха - Как да управляваме своя собствен месечен бюджет и да подобрим финансовата си дисциплина.


Съществуват три типа хора:

·       Хора, които харчат повече отколкото печелят;
·       Хора, които харчат всичко, което печелят;
·       Хора, които спестяват;

Можете ли да определите от кой тип сте Вие? И към коя от трите групи бихте желали да се причислите? Несъмнено тип номер 3 е целта, към която повечето от нас се стремят!

Личното счетоводство или казано по-точно - месечният бюджет, е специфична територия, която повечето хора се притесняват да приближат. Защо? Защото не знаят как да управляват и планират. Често като причина за това се изтъкват ниските доходи, ниската заплата.

Мнозина смятат, че за да имат нормален начин на живот и да не търпят лишения, трябва да увеличат своите приходи. Да, това е единият начин. Но ключова роля имат разходите - ако те растат заедно с доходите, положителен ефект върху бюджета няма да има.
Какво се случва обаче ако нямаме алтернативен източник на доход? Запомнете следното правило: 

Ако не можеш да увеличиш приходите си, намали разходите!

В какво се състои ефективното управление на бюджета? В 5 лесни стъпки:

1. Първа стъпка: Да откриете къде "изтичат" парите! - Обикновено това са битови сметки, храна, лекарства и медикаменти, транспорт и вноски по кредити. Възприемайте парите като поток, който вие насочнате, а не като кофа с вода, която сама се излива.

2. Втора стъпка: Анализирайте разходите на седмична и месечна база - така ще разбере
те за какво харчите най-много и в кои дати от месеца са съсредоточени повечето разходи.

3. След като сте анализирали разходите, можете да пристъпите към приоритизирането им:    Кои разходи са планирани и кои не. Кои разходи могат да бъдат намалени или отложени за известно време /ремонт, ваканция и т.н./.

4. Четвъртият етап се състои  в поставяне на лимити на месечните разходи - например: облекло - до 80 лв., развлечение - 40 лв., храна - до 250 лв., джобни. По този начин ще поставите финансова рамка на месеца и ще имате възможност да планирате. Освен месечен, можете да зададете и дневен/седмичен лимит на разходите със същата цел.

5. Възползвайте се от три услуги, които всяка банка предлага – Директен дебит, мобилно/електронно банкиране и спестовна сметка – Директният дебит ще Ви освободи от ангажимента всеки месец да отделяте време, за да платите битовите си сметки – извършва се автоматично от банковата Ви сметка, като Вашата задача е само да осигурите средства по нея. Спестовната сметка и мобилното банкиране вървят ръка за ръка – така освен да покривате сметки и разходи, ще „плащате“ и на себе си: 

Правилото 90/10

Това правило е най-старото в областта на личните финанси и гласи:
„Спестявай 10% от месечния си доход и плащай първо на себе си“.
Доказано: Работи! Работи, когато спестите преди да позволите на парите си да изтекат. Най-лесно и бързо това ще направите с мобилното банкиране.

В духа на технологиите и актуалните аpplications, очаквайте продължение на статията! Там ще Ви подскажа как приложение за мобилния Ви телефон ще помогне в управлението на личните финанси J

Ваша Саша J



Коментари

Популярни публикации от този блог

Електронната валута Bitcoin

Ако до скоро дебитните и кредитните карти бяха символ на напредъка в разплащанията, а електронното и мобилно банкиране съвършено постижение на технологиите, биткойн системата ще Ви се стори същинска революция! Да, наистина е така! Визията за биткойн е оптимистична, в нея няма централни регулатори, огромни комисиони и ограничения. Това е една система, създадена изцяло в полза на отделния човек, за да му спести време и разходи, а защо не и да го направи по-богат. Самата аз не обърнах особено внимание, когато активно се заговори за новото разплащателно средство. Но биткойн явлението вече е достатъчно разпространено и заслужава специално внимание в блога. След много анализи и събиране на информация от различни източници, реших да отсея най-важното и полезното за биткойн. Няма да се впускам в точните математически формули и алгоритми, чрез които се създава тази валута – обещавам! Само в ползите от биткойн и неговото ползване. И така: Какво представлява биткойн? – Биткойн е едновремен

Какво да имаме предвид, когато искаме да финансираме своя бизнес

Все по-рядко срещаме бизнес, който няма нужда от външна финансова подкрепа. Дори и да имаме достатъчно свободни средства, нужно ли е да използваме всички тях за финансиране на бизнес идеите си – създаване на нов продукт, реклама, закупуване на ново оборудване? Какви са финансовите решения, които можем да приложим? Кога искаме да финансираме и кога трябва? Отговорът се крие в правилен и навременен анализ, за който ще Ви дам насоки в следващите редове. 1.    Бизнес планът е в основата на успеха – Няма успех без ясна цел! Именно в бизнес плана поставяте целите на бизнеса си. Той ще Ви помогне, както в реализирането на Вашата идея, така и в плановете за бъдещото и развитие. Бизнес планът показва не само за какво ви е нужно финансирането, а и как ще бъде разпределено, какви бъдещи приходи ще донесе. 2.      Определете каква сума ще е необходима, за какво ще я ползвате. Преценете каква част от плануваната инвестиция можете да осигурите със собствени средства – Моят съвет е д

Защо на борсата има бикове и мечки?

Вече знаете що е то „ Wall Street “! Знаете също, че се използва като нарицателно на фондовата борса и финансовия пазар. В съзнанието на някои от вас, може би по спомени, изниква фигурата на бик, навел рога и готов за атака... Да , на прав път сте, такъв съществува и се намира точно на Wall Street! Днес ще поговорим за него, както и за още едно животно, което често се появява на борсата – мечката. Ще се запитате обаче какво търсят животни на пазара, кой ги е допуснал и защо. Дали пък не са талисмани на фондовата борса или някоя инвестиционна банка? Истината е, че това са определения, които характеризират състоянието и тренда на пазара, както и поведението на инвеститорите. Защо точно бик и мечка? Тези два внушителни представители на животинския свят са избрани според начина, по който нападат своите противници. Бикът – с рогата нагоре ( up) , мечката – удряйки с лапа надолу (down) ... Защото пазарът има Ups and Downs ! Ще започна с биковете – това са инвеститорите, к