Пропускане към основното съдържание

Ипотечният кредит и ключът към нов дом



Една от най-големите инвестиции в живота на човек си остава жилището. Ако не сте от хората, които разчитат на печалба от Националната лотария, за да устроят живота си, то статията е точно за Вас! 


В целия процес по избор и покупка на имот има много неизвестни за повечето хора. Моята препоръка е да се доверите на специалисти – брокери, които да Ви консултират относно имота (строителство, квадратура, право на ползване, редовни документи и т.н.). В случай, че искате да финансирате покупката на Вашия бъдещ дом с кредит, то оставете нещата в ръцете на банкер.
В следващите редове ще Ви насоча към основните моменти при покупката на жилище с кредит, като особено внимание ще отделя на кредитния процес и финализирането на сделката. Ето ги и етапите, набелязани от мен:

1.      Внимателно проучване – Отделете достатъчно време, за да изберете Вашия мечтан дом и ... банка. Вземайки това решение, въоръжете се с търпение. Предстои Ви проучване на банки, условия по кредити, консултации с адвокат и брокери. Настройте се позитивно и мислете за крайния резултат. 

2.   Разполагам ли с достатъчно финансови средства? – Най-важният въпрос! Има един израз, който е особено актуален тук: Всеки се простира според възможностите си! Моят съвет е да се насочите към имот, чиято цена отговаря на финансовите Ви възможности. Защо? Защото би било трудно и почти невъзможно да погасявате кредит (скъп дом), ако нямате достатъчно приходи, за да плащате месечните вноски. Това важи и ако планирате да купите жилище със спестявания – не влагайте всички свои спестявания, предвидете сума за ремонт (ако се налага), както и за купуване на мебели, техника и т.н.

3.    Съществуват ли наистина изгодни условия и за какво да внимавате? – Уточнявам, че всеки има различна представа за понятието „изгодни условия” – за едни това е ниска лихва, за друг ниски такси, за трети кратък или дълъг срок. Положителният ефект от наличието на много банки в страната, е конкуренцията. Факт е, че всяка банка се стреми да привлече повече клиенти, предлагайки им атрактивни лихви, бонус програми и още много екстри. Както Ви посъветвах и в статията „9 важни неща, които трябва да знаем за кредитите“, първо се обърнете към обслужващата Ви банка – където получавате заплатата си, имате депозит, кредитна карта или потребителски кредит. Там имате история и сте добре познат клиент. Но съветвам да проучите поне още 3 банки, за да можете да сравните техните предложения и да изберете най-доброто за Вас. На какво да обърнете внимание:

  Процент на финансиране – Това е размерът, който банката ще отпусне за закупуване на имота. На пазара има институции, които разрешават доста висок процент, което означава по-голям кредит и по-ниско участие със собствени средства. Ако искате по-голяма сума, насочете се към тази банка, която предлага по-висок процент на финансиране.
   Лихвен процент и ГПР (годишен процент на разходите) – Водещ фактор при избора на финансираща банка си остава размера на лихвения процент. Колкото по-нисък, толкова по-добре за клиента. Запомнете, че трябва да обърнете внимание и на всички такси и комисиони, освен на лихвата. Поискайте примерен погасителен план от банкера, на който ще се доверите, където са упоменати всички разходи по кредита – месечната вноска, застрахователна премия, такса за администриране на кредита, както и комисион за управление. Така ще сравните най-адекватно предложените Ви условия.
   Вид на вноските – Обикновено клиентът има право да избере какви да са вноските по кредита – равни месечни вноски (анюитетни) или намаляващи. Намаляващите са по-изгодни, защото вноската по главницата е фиксирана, а тази по лихвата намалява. Те обаче изискват доказване на по-висока платежоспособност, понеже в началото на кредита са доста високи. По-предпочитания вид вноски са анюитетните – те са постоянни и така може лесно да планирате месечните си разходи.
     Валута на кредита – Алтернативите са две – лева (BGN) или евро (EUR). Моят съвет, както и на много други финансисти, е да изберете тази валута, в която получавате месечното си възнаграждение.
  Застраховки „Живот“ и „Имущество“ -  Задължителни! Банките предлагат застраховките на определен застраховател, като месечните премии се добавят към месечното вноска. Възможно е обаче да представите и полици с покритие на изискуемите рискове в полза на банката, които са от друга застрахователна компания. Приемлив е и този вариант.
     Допълнително финансиране – В зависимост от доказаните Ви месечни доходи можете да ползвате и допълнително финансиране от банката, в която кандидатствате за ипотечен кредит. Например: потребителски кредит за ремонт и обзавеждане, кредитна карта, както и овърдрафт.

4.   На помощ идва ипотечният кредит – Решението е взето – ще ползвате кредитиране! Какво следва оттук нататък:

     Посетете банката, която сте избрали и поискайте да Ви бъде издаден ипотечен сертификат, дори и да има такса за това. В него се посочва максималната сума на кредита, който може да бъде одобрен, спрямо Вашите доходи. Той ще Ви помогне по два начина: ще даде сигурност, че шансовете Ви за потвърждение на кредита са големи, ще Ви ориентира в ценовия диапазон на бъдещия имот;
    Вече сте избрали своя мечтан дом – на минути от метростанцията, близо до детската градина, на метри от столичен мол. Свързали сте се с брокер, който Ви среща със собствениците и съдейства за изясняване на подробностите.
   Потърсете фирма, която да изготви пазарната оценка на имота. Обикновено банките разполагат със списък от лицензирани оценители, които са в помощ на клиента.
     Коментирайте размера на кредита с Вашия банкер – Вече разполагате с оценката. Тя всъщност е водеща в определяне размера на финансиране. Например: ако апартамента е оценен на 100 хил.лв., то банка Х може да Ви даде 85 хил.лв. (85% финансиране). Останалата част е Вашето участие в сделката. Обикновено процентът на финансиране е 80-85% за монолитно строителство (някои банки предлагат и 90%), а при панелните жилища -70-75%.
     Самоучастие – това са останалите 15% от цената на имота. Тази част осигурявате Вие. Добре е да разполагате със спестявания или да имате друга алтернатива. Много банки предлагат допълнително финансиране ако месечният Ви доход позволява.
    Разглеждане документите на имота – Практика на финансовите институции е внимателно да проверят и анализират документите на имота, който ще купите с ипотечен кредит. Изискват се скици от кадастър, нотариален акт, данъчна оценка и още документи в зависимост от случая. При този вид кредитиране няма стандартен случай, всичко се разглежда индивидуално.
   Сключване на предварителен договор с продавача – След като юристите на банката са установили, че цялата документация относно бъдещия Ви дом е ОК, е време за сключване на предварителен договор с продавача. В този договор се уточняват задълженията и правата на продавача и купувача. Тук се упоменава за каква цена ще се продаде имота, какъв аванс е платен от купувача, както и в какъв срок ще се доплати имота. Плащането се извършва по банков път.
   Усвояване на кредита и среща при нотариус – Средствата се изпращат към продавача, сделката при нотариус е минала, издаден е нотариален акт за покупко-продажбата. Честито! Вече сте горд собственик на нов дом и нов ипотечен кредит.  Приемете, че банката е Ваш партньор и крайната цел – да имате свой дом, е постигната!

Ако статията Ви е харесала и смятате, че може да бъде полезна за Ваши приятели и колеги, споделете я!
      На разположение съм за коментари и въпроси!

      Ваша Саша!









Коментари

Популярни публикации от този блог

Електронната валута Bitcoin

Ако до скоро дебитните и кредитните карти бяха символ на напредъка в разплащанията, а електронното и мобилно банкиране съвършено постижение на технологиите, биткойн системата ще Ви се стори същинска революция! Да, наистина е така! Визията за биткойн е оптимистична, в нея няма централни регулатори, огромни комисиони и ограничения. Това е една система, създадена изцяло в полза на отделния човек, за да му спести време и разходи, а защо не и да го направи по-богат. Самата аз не обърнах особено внимание, когато активно се заговори за новото разплащателно средство. Но биткойн явлението вече е достатъчно разпространено и заслужава специално внимание в блога. След много анализи и събиране на информация от различни източници, реших да отсея най-важното и полезното за биткойн. Няма да се впускам в точните математически формули и алгоритми, чрез които се създава тази валута – обещавам! Само в ползите от биткойн и неговото ползване. И така: Какво представлява биткойн? – Биткойн е едновремен

Какво да имаме предвид, когато искаме да финансираме своя бизнес

Все по-рядко срещаме бизнес, който няма нужда от външна финансова подкрепа. Дори и да имаме достатъчно свободни средства, нужно ли е да използваме всички тях за финансиране на бизнес идеите си – създаване на нов продукт, реклама, закупуване на ново оборудване? Какви са финансовите решения, които можем да приложим? Кога искаме да финансираме и кога трябва? Отговорът се крие в правилен и навременен анализ, за който ще Ви дам насоки в следващите редове. 1.    Бизнес планът е в основата на успеха – Няма успех без ясна цел! Именно в бизнес плана поставяте целите на бизнеса си. Той ще Ви помогне, както в реализирането на Вашата идея, така и в плановете за бъдещото и развитие. Бизнес планът показва не само за какво ви е нужно финансирането, а и как ще бъде разпределено, какви бъдещи приходи ще донесе. 2.      Определете каква сума ще е необходима, за какво ще я ползвате. Преценете каква част от плануваната инвестиция можете да осигурите със собствени средства – Моят съвет е д

Защо на борсата има бикове и мечки?

Вече знаете що е то „ Wall Street “! Знаете също, че се използва като нарицателно на фондовата борса и финансовия пазар. В съзнанието на някои от вас, може би по спомени, изниква фигурата на бик, навел рога и готов за атака... Да , на прав път сте, такъв съществува и се намира точно на Wall Street! Днес ще поговорим за него, както и за още едно животно, което често се появява на борсата – мечката. Ще се запитате обаче какво търсят животни на пазара, кой ги е допуснал и защо. Дали пък не са талисмани на фондовата борса или някоя инвестиционна банка? Истината е, че това са определения, които характеризират състоянието и тренда на пазара, както и поведението на инвеститорите. Защо точно бик и мечка? Тези два внушителни представители на животинския свят са избрани според начина, по който нападат своите противници. Бикът – с рогата нагоре ( up) , мечката – удряйки с лапа надолу (down) ... Защото пазарът има Ups and Downs ! Ще започна с биковете – това са инвеститорите, к