Пропускане към основното съдържание

Отмина ли времето на банковите депозити? Инвестиция или спестяване..., или и двете?



Кой е основният ни стимул да спестяваме? Да разполагаме със сигурни средства, когато ни потрябват или примамливият доход, който ще получим от „престоя“ им в банката? Високите лихви по банковите депозити са вече в историята, реалността е съвсем различна. С развитието на финансовите пазари се появяват и нови алтернативи за спестяване с привкус на инвестиция – взаимните фондове.

Кое биха предпочели повечето хора в България? Опитът ми в банковата сфера и прекият контакт с клиенти показват, че депозитът е предпочитан. Това сочат и социологически проучвания, като през последните няколко години взаимните фондове набират скорост и увеличават дела си, макар и скромно. Изборът е продиктуван от все още консервативното мислене на българина, недоверието и скептицизма. Това се дължи до известна степен на недостатъчна информираност и ниските доходи на населението. Банките предлагат все по-голям избор на своите клиенти, но е ясно, че разполагат с огромна депозитна база и привличането на средства не са приоритет (за разлика от кредитирането). А и банките са участници в едно безкрайно състезание чие портфолио от продукти е по-голямо и коя е по, по, най!
Избрах темата с цел повече хора да се запознаят с минусите и плюсовете на две форми за спестяване – депозит и взаимен фонд. Лично за мен успешна формула е комбинацията им с „привкус“ на застраховка „Живот“ – но за нея съвсем скоро.
Ще започна с класическия банков депозит. Той е познат на всеки един от нас – има определена минимална сума и срок, разбира се и определен лихвен процент. След настъпване на падежната дата (крайната дата на депозита) се изплаща натрупаната лихва и в повечето случаи се подновява за нов период от време.
Днес предимствата на депозита се свеждат до това, че средствата са гарантирани от Фонд за гарантиране на влоговете в банките и че „парите са на сигурно място“ чисто физически. След казуса с КТБ обаче, второто предимство почти изчезва и недоверието нарастна.
 В близкото минало някои хора са се издържали от лихвите по спестяванията си. Сега обаче нещата стоят по съвсем друг начин. Тези от вас, които имат спестявания, знаят, че финансовото изражение на предимствата на банковия депозит не е голямо – тенденцията през последните години е лихвите да се движат надолу, доближавайки се до 0%. До известна степен това е резултат от политиката на Европейската централна банка, както и от генерираната голяма депозитна база у нас. Целта на поддържаните ниски лихви е вместо в спестовни сметки, парите да се вкарат в обръщение и така да подпомагат развитието на икономиката.  Дори в някои страни от Еврозоната съществуват отрицателни лихви по депозити, което ще рече, че клиентите плащат на банката, за да съхранява средствата им. Засега в България няма такава практика.
Ако обаче не желаете парите ви да са „спящи“ и искате да имате доходност от тях, можете да опитате инвестиция във взаимен фонд. Да, риск съществува! Но както знаете от публикацията за акциите – колкото по-висока доходност очакваме, толкова по-голям е риска!
Всъщност взаимните фондове се доближават до спестяването, тъй като при тях рискът е диверсифициран. В самото начало те са създадени с цел обикновеният човек да може да притежава частица от големите компании, но с течение на времето се видоизменят.
Взаимните фондове се определят като колективна инвестиция. За разлика от борсовата търговия, при която един човек купува акции (или облигации), тук вложителят купува дялове. Представете си го като „кошница“ от различни финансови активи (акции, облигации и други активи) – комбинирани така, че да минимизират риска от загуби. Това е така нареченото портфолио.
Защо да изберем този вид „спестяване“? Ще ви изтъкна няколко предимства:
·       Сами може да изберете в кой фонд да инвестирате – повечето фондове предоставят пълна информация за компаниите и ценните книжа, включени в тях. Добре е да се запознаете с представянето му поне последните 5 години назад, за да добиете представа, дали е печеливш и управляван добре.
·       Рискът е разпределен – комбинирани са няколко вида ценни книжа, включени са компании от различни сектори на икономиката, от различни точки на света, като с това се цели компенсиране на разликата в цените. Това ще рече, че ако цените на акциите на една компания падат,  другите компании в кошницата ще балансират и няма да се стигне до загуби.
·       Взаимните фондове се управляват от професионални инвеститори – тяхната задача е да се „грижат“ за фонда, да го управляват ефективно и естествено да го движат напред. Крайната цел е постигане на добра доходност от портфолиото, така всички ще са доволни, най-вече инвеститорите, т.е. ние!
·       Взаимният фонд е ликвиден – това означава, че по всяко време (има технологично време, което отнема изплащането на натрупаната сума) може да прекратите инвестицията – когато средствата ви потрябват или в най-добрия случай, когато можете да продадете дяловете си на по-голяма цена, отколкото, когато сте ги купили. В тази ситуация – Поздравления! Вие сте генерирали печалба от спестяването (инвестицията) си!
Това, което трябва да имате предвид е, че при взаимните фондове има такси (входящи), както и това, че инвестираните средства не са гарантирани от държавата, както при депозитите. Има и мимимална сума за инвестиране, която е оределена за всеки фонд (обикновено е различна) и е във валута – евро или щатски долари (в България).  Някои банки предлагат продукт с месечни вноски, който е много добра алтернатива за хората с по-ниски доходи, които нямат достатъчно средства за еднократна инвестиция.
Преди да вземете решение как да спестявате, ще ви дам съвет – разпределете средствата! Една част оставете на сигурно място в банката, друга част вложете във взаимен фонд. По този начин ще имате две алтернативи и при правилен избор на срочност на депозита и перспективен фонд, ще бъдете спокойни и щастливи. Помислете дали сте склонни на риск или предпочитате по-малка доходност, но сигурна.
Ще завърша с една позната на всички ни фраза: „Риск печели, риск губи“!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Електронната валута Bitcoin

Ако до скоро дебитните и кредитните карти бяха символ на напредъка в разплащанията, а електронното и мобилно банкиране съвършено постижение на технологиите, биткойн системата ще Ви се стори същинска революция! Да, наистина е така! Визията за биткойн е оптимистична, в нея няма централни регулатори, огромни комисиони и ограничения. Това е една система, създадена изцяло в полза на отделния човек, за да му спести време и разходи, а защо не и да го направи по-богат. Самата аз не обърнах особено внимание, когато активно се заговори за новото разплащателно средство. Но биткойн явлението вече е достатъчно разпространено и заслужава специално внимание в блога. След много анализи и събиране на информация от различни източници, реших да отсея най-важното и полезното за биткойн. Няма да се впускам в точните математически формули и алгоритми, чрез които се създава тази валута – обещавам! Само в ползите от биткойн и неговото ползване. И така: Какво представлява биткойн? – Биткойн е едновремен

Какво да имаме предвид, когато искаме да финансираме своя бизнес

Все по-рядко срещаме бизнес, който няма нужда от външна финансова подкрепа. Дори и да имаме достатъчно свободни средства, нужно ли е да използваме всички тях за финансиране на бизнес идеите си – създаване на нов продукт, реклама, закупуване на ново оборудване? Какви са финансовите решения, които можем да приложим? Кога искаме да финансираме и кога трябва? Отговорът се крие в правилен и навременен анализ, за който ще Ви дам насоки в следващите редове. 1.    Бизнес планът е в основата на успеха – Няма успех без ясна цел! Именно в бизнес плана поставяте целите на бизнеса си. Той ще Ви помогне, както в реализирането на Вашата идея, така и в плановете за бъдещото и развитие. Бизнес планът показва не само за какво ви е нужно финансирането, а и как ще бъде разпределено, какви бъдещи приходи ще донесе. 2.      Определете каква сума ще е необходима, за какво ще я ползвате. Преценете каква част от плануваната инвестиция можете да осигурите със собствени средства – Моят съвет е д

Защо на борсата има бикове и мечки?

Вече знаете що е то „ Wall Street “! Знаете също, че се използва като нарицателно на фондовата борса и финансовия пазар. В съзнанието на някои от вас, може би по спомени, изниква фигурата на бик, навел рога и готов за атака... Да , на прав път сте, такъв съществува и се намира точно на Wall Street! Днес ще поговорим за него, както и за още едно животно, което често се появява на борсата – мечката. Ще се запитате обаче какво търсят животни на пазара, кой ги е допуснал и защо. Дали пък не са талисмани на фондовата борса или някоя инвестиционна банка? Истината е, че това са определения, които характеризират състоянието и тренда на пазара, както и поведението на инвеститорите. Защо точно бик и мечка? Тези два внушителни представители на животинския свят са избрани според начина, по който нападат своите противници. Бикът – с рогата нагоре ( up) , мечката – удряйки с лапа надолу (down) ... Защото пазарът има Ups and Downs ! Ще започна с биковете – това са инвеститорите, к