Пропускане към основното съдържание

Fall In Love With Stocks…


След Wall Street, биковете и мечките, е време да ви представя и главната роля в днешния материал – акциите. Заглавието не ви подвежда – наистина ще се „влюбите“ в тях, след като ги опознаете! Този сложен финансов инструмент обединява инвеститорите, брокерите, компаниите, носител на големи доходи и риск. Аз ще съм посредникът между вас и акциите и ще се погрижа да се чувствате добре в тяхната компания...

Да започнем с това, какво представляват те. Според определенията, дадени във финансовата литература, акциите са ценни книжа, които се издават (емитират) от акционерни дружества. Акциите удостоверяват, че техният притежател участва в капитала (собствеността) на компанията. Те дават право на дивидент и на глас в общото събрание на дружеството. Дивидентът всъщност представлява възнаграждението за акционерите – част от печалбата.  Колкото повече акции притежава един човек, толкова по-голям дивидент му се полага. Не е толкова сложно, колкото ви се струва! Казано накратко – акцията представлява дял от собствеността на дадена компания.

Когато се говори за акции, най-често се имат предвид обикновените акции, които покриват характеристиките по-горе – дават право на дивидент, зависят от финансовото представяне на компанията, носител са на висок риск, дават право на глас. Друг вид са привилегированите. От самото наименование става ясно, че те дават привилегия на собствениците си. Каква е тя? Акционерите получават сигурен дивидент с фиксиран размер, неговото изплащане е задължително, независимо от печалбата. Тук те нямат право на участие в Общото събрание.

Съществуват поименни акции и приносими (на приносител). Върху поименните акции е изписано името на техния първи притежател. При втория вид акции няма изписано име, те принадлежат на държателя им и се прехвърлят от ръка на ръка.

И двата вида акции дават право на дял от печалбата на компанията. Може би се питате защо компаниите издават акции? Или защо собствениците са склонни да делят печалбата си с други хора? Отговорът се крие в следното: всяка компания има нужда от финансови средства, а акциите представляват един от финансовите инструменти за набавянето им. Какво означава това? Акции се издават, когато компанията иска да увеличи капитала си. По този начин привлича инвеститори, а това означава и нов прилив на финансови средства. Представянето на компанията е от голямо значение, тъй като от това зависи дали притежателите на акциите (акционерите) ще получат дивидент. В този контекст издаването на акции се нарича „капиталово финансиране“. Разбира се има и други начини за финансиране, но на тях ще посветя цяла статия.

Разглеждайки акциите като „стока“, която се търгува, логично е те да имат цена! Важно е да знаете, че цените на този финансов инструмент флуктуират (варират, колебаят се), т.е. възможен е внезапен обрат в движението им. Ще се запитате защо това е така и от какво зависи. Съвсем уместен и логичен въпрос! Разбира се от пазарните условия, представянето на компанията и нагласите на инвеститорите. Под пазарни условия имам предвид търсенето и предлагането. Ако има повече хора, които искат да купуват, отколкото да продават, цените се повишават и обратно.

Споменах представянето на компанията, а то най-често се определя от реализирания финансов резултат – печалбата. Колкото по-голяма печалба, толкова по-големи дивиденти за акционерите. Колкото по-големи дивиденти, толкова по-засилен интерес от страна на нови инвеститори. Важно е да отбележа, че не само финансовите показатели влияят върху цените на акциите. От голямо значение е какъв е рейтингът на компанията, кои са основните собственици, как е отразена в медийното пространство, каква е социалната и позиция. Често това са и причините за колебания в движението на цените - новини за компанията (добри или неблагоприятни), промяна в рейтинга и, пазарната обстановка. Един актуален пример - представете си какво ще се случи с акциите на Facebook ако Марк Зукърбърг продаде собствеността на друг... Ще последва реален спад в доверието към компанията, а оттам и в цените.

Досещате се, че е трудно да се предвиди тяхното движение. Сега е и моментът да се намеси и елементът „риск“, тъй като освен носител на голяма възвръщаемост, тези ценни книжа носят и голям риск. Акционерите (притежателите на акциите) печелят ако представянето на компанията е добро (добри финансови показатели, положителен финансов резултат (печалба), но също така са наясно, че има вероятност да загубят своята първоначална инвестиция при реализирана загуба на компанията. Т.е. те поемат риск, инвестирайки! Колкото по-голяма е очакваната печалба, толкова по-голям е рискът.

Запознахте се с акциите! Това беше вашата първа среща с тях! Надявам се и „love at first sight. Скоро ще ви представя подробно как се създават и търгуват те, както и какви други видове ценни книжа съществуват. Сега ви оставям в компанията на ароматно кафе и последните часове на 2016г. Насладете им се и се подгответе за ново начало!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Електронната валута Bitcoin

Ако до скоро дебитните и кредитните карти бяха символ на напредъка в разплащанията, а електронното и мобилно банкиране съвършено постижение на технологиите, биткойн системата ще Ви се стори същинска революция! Да, наистина е така! Визията за биткойн е оптимистична, в нея няма централни регулатори, огромни комисиони и ограничения. Това е една система, създадена изцяло в полза на отделния човек, за да му спести време и разходи, а защо не и да го направи по-богат. Самата аз не обърнах особено внимание, когато активно се заговори за новото разплащателно средство. Но биткойн явлението вече е достатъчно разпространено и заслужава специално внимание в блога. След много анализи и събиране на информация от различни източници, реших да отсея най-важното и полезното за биткойн. Няма да се впускам в точните математически формули и алгоритми, чрез които се създава тази валута – обещавам! Само в ползите от биткойн и неговото ползване. И така: Какво представлява биткойн? – Биткойн е едновремен

Какво да имаме предвид, когато искаме да финансираме своя бизнес

Все по-рядко срещаме бизнес, който няма нужда от външна финансова подкрепа. Дори и да имаме достатъчно свободни средства, нужно ли е да използваме всички тях за финансиране на бизнес идеите си – създаване на нов продукт, реклама, закупуване на ново оборудване? Какви са финансовите решения, които можем да приложим? Кога искаме да финансираме и кога трябва? Отговорът се крие в правилен и навременен анализ, за който ще Ви дам насоки в следващите редове. 1.    Бизнес планът е в основата на успеха – Няма успех без ясна цел! Именно в бизнес плана поставяте целите на бизнеса си. Той ще Ви помогне, както в реализирането на Вашата идея, така и в плановете за бъдещото и развитие. Бизнес планът показва не само за какво ви е нужно финансирането, а и как ще бъде разпределено, какви бъдещи приходи ще донесе. 2.      Определете каква сума ще е необходима, за какво ще я ползвате. Преценете каква част от плануваната инвестиция можете да осигурите със собствени средства – Моят съвет е д

Защо на борсата има бикове и мечки?

Вече знаете що е то „ Wall Street “! Знаете също, че се използва като нарицателно на фондовата борса и финансовия пазар. В съзнанието на някои от вас, може би по спомени, изниква фигурата на бик, навел рога и готов за атака... Да , на прав път сте, такъв съществува и се намира точно на Wall Street! Днес ще поговорим за него, както и за още едно животно, което често се появява на борсата – мечката. Ще се запитате обаче какво търсят животни на пазара, кой ги е допуснал и защо. Дали пък не са талисмани на фондовата борса или някоя инвестиционна банка? Истината е, че това са определения, които характеризират състоянието и тренда на пазара, както и поведението на инвеститорите. Защо точно бик и мечка? Тези два внушителни представители на животинския свят са избрани според начина, по който нападат своите противници. Бикът – с рогата нагоре ( up) , мечката – удряйки с лапа надолу (down) ... Защото пазарът има Ups and Downs ! Ще започна с биковете – това са инвеститорите, к