Пропускане към основното съдържание

Wall Street - Началото



Wall Street е реално съществуващо място, където можете да отидете и да сте заобиколени от „финансови гиганти“ като JPMorgan Chase,  Goldman Sachs, Bank of America, Merrill Lynch, Citigroup, Barclays Capital и т.н.  Wall Street е меката на американската финансова индустрия. Кой би предположил, че една улица, разположена в Манхатън, Ню Йорк, ще се окаже „родното място“ на Нюйоркската фондова борса, най-големите американски инвестиционни банки и финансови институции.
Избрах тази тема, защото финансите, банкирането, инвестирането, борсовата търговия и т.н. не биха съществували в днешната им форма без Wall Street и защото често ще присъства в публикациите. Тя е синоним на финансовия свят не само в САЩ, но и по цялото Земно кълбо.
Зад името на Wall Street се крие история, която сега ще ви разкажа. Най-разпространеното твърдение за произхода на името ѝ (da Waal Straat) е, че идва от „глинена“ стена, превърнала се в северната граница на заселниците в Ню Амстердам (селище в Южен Манхатън, впоследствие превърнало се в град Ню Йорк). Тези заселници били холандците. Построяването на стената (17 век) имало важна цел – да се предпазят от Английските колонии и нападенията на местните индиански племенна. Оттук идва и името – „Стена на улицата“ – Wall Street.

 Още нещо интересно – на Wall Street се провежда и първият законен пазар на роби – африканци и индианци (самата „стена“ е построена от африкански роби).

Кога обаче тази "улица" се обособява като неформален финансов център? Годината е 1792 – В подножието на Wall Street растяло дърво – чинар, където се събирали трейдъри и спекуланти (в първоначалния им вид), за да търгуват с ценни книжа. Това е и началото на Нюйоркската фондова борса – първият опит за създаване на правила, които да регулират пазара и неговите участници.
Истинският бум на Wall Street започва през 19 век, когато Ню Йорк става привлекателен за бизнеса, който от своя страна еволюира от земеделски в индустриален, а след това и във финансов.

Както обаче знаем, след възход идва падение. Бурният растеж обръща посоката...
Wall Street Crash - Черните дати на Wall Street:
  •        29 октомври 1929г., денят – четвъртък. След бурен растеж на борсовата търговия, оформилият се балон се пука и настава паника. За няколко дни пазарът рязко намалява и губи милиарди долари. Мнозина смятат, че това събитие на Wall Street е основната причина за Голямата депресия.
  • „Черния понеделник“ 19 октомври 1987г. – внезапен срив на индексът Дау Джоунс (барометърът на Нюйоркската фондова борса) -  за разлика от гореспоменатия крах, тук паниката продължава само ден, без сериозни последици в светобен мащаб (с изключение на милиардите загуби).
  • 17 септември 2001 г. - първият работен ден на борсата след терористичните атаки от 11 септември и разбира се периодът след глобалната икономическа криза от 2007-2008г. Той оставя най-траен отпечатък върху живота на Wall Street, след този крах нищо не е същото, сгромолясват се редица финансови гиганти.
Разбира се и този път икономиката се възстановява, но вече има няколко "обеци" на ухото. Wall Street продължава да бъде място, където се търгува с акции, облигации и други финансови инструменти, продължава да е място, където инвеститорите дават всичко от себе си..., но по нов начин!
            
Ще се докоснете и до самата борсова търговия, както обещах!  Това е само началото!  А как ще обсъждаме и коментираме финансови въпроси без да знаем що е то Wall Street!


Коментари

Популярни публикации от този блог

Електронната валута Bitcoin

Ако до скоро дебитните и кредитните карти бяха символ на напредъка в разплащанията, а електронното и мобилно банкиране съвършено постижение на технологиите, биткойн системата ще Ви се стори същинска революция! Да, наистина е така! Визията за биткойн е оптимистична, в нея няма централни регулатори, огромни комисиони и ограничения. Това е една система, създадена изцяло в полза на отделния човек, за да му спести време и разходи, а защо не и да го направи по-богат. Самата аз не обърнах особено внимание, когато активно се заговори за новото разплащателно средство. Но биткойн явлението вече е достатъчно разпространено и заслужава специално внимание в блога. След много анализи и събиране на информация от различни източници, реших да отсея най-важното и полезното за биткойн. Няма да се впускам в точните математически формули и алгоритми, чрез които се създава тази валута – обещавам! Само в ползите от биткойн и неговото ползване. И така: Какво представлява биткойн? – Биткойн е едновремен

Какво да имаме предвид, когато искаме да финансираме своя бизнес

Все по-рядко срещаме бизнес, който няма нужда от външна финансова подкрепа. Дори и да имаме достатъчно свободни средства, нужно ли е да използваме всички тях за финансиране на бизнес идеите си – създаване на нов продукт, реклама, закупуване на ново оборудване? Какви са финансовите решения, които можем да приложим? Кога искаме да финансираме и кога трябва? Отговорът се крие в правилен и навременен анализ, за който ще Ви дам насоки в следващите редове. 1.    Бизнес планът е в основата на успеха – Няма успех без ясна цел! Именно в бизнес плана поставяте целите на бизнеса си. Той ще Ви помогне, както в реализирането на Вашата идея, така и в плановете за бъдещото и развитие. Бизнес планът показва не само за какво ви е нужно финансирането, а и как ще бъде разпределено, какви бъдещи приходи ще донесе. 2.      Определете каква сума ще е необходима, за какво ще я ползвате. Преценете каква част от плануваната инвестиция можете да осигурите със собствени средства – Моят съвет е д

Защо на борсата има бикове и мечки?

Вече знаете що е то „ Wall Street “! Знаете също, че се използва като нарицателно на фондовата борса и финансовия пазар. В съзнанието на някои от вас, може би по спомени, изниква фигурата на бик, навел рога и готов за атака... Да , на прав път сте, такъв съществува и се намира точно на Wall Street! Днес ще поговорим за него, както и за още едно животно, което често се появява на борсата – мечката. Ще се запитате обаче какво търсят животни на пазара, кой ги е допуснал и защо. Дали пък не са талисмани на фондовата борса или някоя инвестиционна банка? Истината е, че това са определения, които характеризират състоянието и тренда на пазара, както и поведението на инвеститорите. Защо точно бик и мечка? Тези два внушителни представители на животинския свят са избрани според начина, по който нападат своите противници. Бикът – с рогата нагоре ( up) , мечката – удряйки с лапа надолу (down) ... Защото пазарът има Ups and Downs ! Ще започна с биковете – това са инвеститорите, к