Пропускане към основното съдържание

Добре дошли на финансовия пазар


Добре дошли на финансовия пазар


Със сигурност думите „финанси“, „финансови пазари“ и т.н. предизвикват ужас у някои от вас. Вече не... Ще ви пренеса във финансовия свят, където скоро ще се чувствате като у дома си. Целият финансов свят представлява една добре организирана система. Макар да сме свидетели на кризисни моменти, финансова система винаги ще има.

Ключовите елементи на финансовата система в днешния и вид са естествено финансовите пазари, финансовите инструменти, различните финансови институции (визирам кредитори и кредитополучатели), както и международните финансови регулатори, финансови посредници и т.н. Мисля, че това е достатъчно за начало и ще ви бъде интересно и полезно. Обещавам да не ви „потопя“ в терминология и сложни тълкувания...

Но да започнем с финансовия пазар, на който са посветени следващите редове. Ще ви препоръчам уеб сайт, който най-вероятно вече познавате - www.investopedia.com . Там ще откриете определения за много финансови и икономически термини. Казано кратко и ясно, на финансовия пазар се търгува с финансови „стоки“ (т.нар. ценни книжа). Тези стоки са акции, облигации, деривати, различни валути и т.н.
На ценните книжа ще отделя нужното внимание скоро, тъй като материята е изключително интересна и актуална. И когато някой ви спомене за покачване цените на акциите на Google например, вие ще сте напълно наясно какво означава това.

Както на всеки пазар, така и на финансовия, има продавачи и купувачи, както и някой, който следи, дали всичко се случва законосъобразно и прозрачно. Освен тези участници, важна е и ролята на финансовите посредници (financial intermediaries) – те свързват продавачите и купувачите съответно срещу определено възнаграждение.

Честно казано финансовият пазар на пръв поглед има лесна организация – предлагат се и се купуват ценни книжа... Но съвсем не е толкова просто и лесно.

Една от най-важните класификации на финансовите пазари е разделението им на първични и вторични. Веднага внасям яснота – на първичния пазар се осъществява издаването (емисията) на ценни книжа от компаниите. На вторичния пазар съответно се търгува с вече издадените книжа. Тук се осъществява и реалното търгуване (trading).  Именно тук настъпва моментът, когато инвеститорите започват да печелят (при правилна инвестиция) - имат достъп до много финансови пазари и възможности.

 Следващата много важна класификация е според това какви финансови активи се търгуват на тях. Тъй като темата е доста обширна (а аз се старая да ви „предам“ основните и най-интересни моменти), съвсем скоро очаквайте пост, посветен на видовете финансови пазари и финансови инструменти. В последствие ще ви запозная и с още много интересни теми, ще обсъждаме и коментираме случващото се във финансовия свят.

За по-любопитните загатвам и още нещо – предстои и ревю на една доста интересна книга J

Коментари

Популярни публикации от този блог

Електронната валута Bitcoin

Ако до скоро дебитните и кредитните карти бяха символ на напредъка в разплащанията, а електронното и мобилно банкиране съвършено постижение на технологиите, биткойн системата ще Ви се стори същинска революция! Да, наистина е така! Визията за биткойн е оптимистична, в нея няма централни регулатори, огромни комисиони и ограничения. Това е една система, създадена изцяло в полза на отделния човек, за да му спести време и разходи, а защо не и да го направи по-богат. Самата аз не обърнах особено внимание, когато активно се заговори за новото разплащателно средство. Но биткойн явлението вече е достатъчно разпространено и заслужава специално внимание в блога. След много анализи и събиране на информация от различни източници, реших да отсея най-важното и полезното за биткойн. Няма да се впускам в точните математически формули и алгоритми, чрез които се създава тази валута – обещавам! Само в ползите от биткойн и неговото ползване. И така: Какво представлява биткойн? – Биткойн е едновремен

Какво да имаме предвид, когато искаме да финансираме своя бизнес

Все по-рядко срещаме бизнес, който няма нужда от външна финансова подкрепа. Дори и да имаме достатъчно свободни средства, нужно ли е да използваме всички тях за финансиране на бизнес идеите си – създаване на нов продукт, реклама, закупуване на ново оборудване? Какви са финансовите решения, които можем да приложим? Кога искаме да финансираме и кога трябва? Отговорът се крие в правилен и навременен анализ, за който ще Ви дам насоки в следващите редове. 1.    Бизнес планът е в основата на успеха – Няма успех без ясна цел! Именно в бизнес плана поставяте целите на бизнеса си. Той ще Ви помогне, както в реализирането на Вашата идея, така и в плановете за бъдещото и развитие. Бизнес планът показва не само за какво ви е нужно финансирането, а и как ще бъде разпределено, какви бъдещи приходи ще донесе. 2.      Определете каква сума ще е необходима, за какво ще я ползвате. Преценете каква част от плануваната инвестиция можете да осигурите със собствени средства – Моят съвет е д

Защо на борсата има бикове и мечки?

Вече знаете що е то „ Wall Street “! Знаете също, че се използва като нарицателно на фондовата борса и финансовия пазар. В съзнанието на някои от вас, може би по спомени, изниква фигурата на бик, навел рога и готов за атака... Да , на прав път сте, такъв съществува и се намира точно на Wall Street! Днес ще поговорим за него, както и за още едно животно, което често се появява на борсата – мечката. Ще се запитате обаче какво търсят животни на пазара, кой ги е допуснал и защо. Дали пък не са талисмани на фондовата борса или някоя инвестиционна банка? Истината е, че това са определения, които характеризират състоянието и тренда на пазара, както и поведението на инвеститорите. Защо точно бик и мечка? Тези два внушителни представители на животинския свят са избрани според начина, по който нападат своите противници. Бикът – с рогата нагоре ( up) , мечката – удряйки с лапа надолу (down) ... Защото пазарът има Ups and Downs ! Ще започна с биковете – това са инвеститорите, к